Over deze training
Kinderen die geweld, mishandeling of misbruik ervaren praten hier vaak niet vanzelf over. Als zorgprofessional speel je een cruciale rol bij het signaleren van problemen en het creëren van een veilige omgeving waarin een kind wél durft te spreken. In deze tweedaagse training leer je hoe je op een zorgvuldige en effectieve manier met kinderen praat over geweld, zonder dat zij zich afsluiten of angstig worden. Je krijgt concrete gespreksvaardigheden aangereikt, inzicht in de impact van geweld en praktische handvatten om op een professionele manier te handelen.
Waarom
- Je leert de signalen van geweld herkennen, ook als een kind deze niet expliciet benoemt.
- Je ontwikkelt gespreksvaardigheden waardoor kinderen zich geholpen voelen om zich open te stellen.
- Je krijgt inzicht in ethische en juridische kaders, zodat je beter weet wat te doen en te laten.
- Je versterkt je professionele houding, waardoor je effectiever en zelfverzekerder wordt.
Inhoud training
In deze tweedaagse training combineren we theorie met praktijk. Op dag 1 ligt de focus op het herkennen van signalen van geweld, het begrijpen van de impact op een kind en het opbouwen van een vertrouwensband. Op dag 2 duiken we in gespreksvaardigheden: hoe start je een gesprek, hoe reageer je op emotionele reacties, en hoe zorg je voor een veilige afronding? De training bevat praktijkoefeningen, rollenspellen en reflectiemomenten, zodat je met vertrouwen de geleerde technieken kunt toepassen in je werk.
Doel training
Deze training helpt zorgprofessionals met kinderen te praten over geweld. Je leert hoe je een veilige sfeer creëert, hoe je een gesprek start en hoe je doorvraagt zonder schade aan te richten. Je krijgt handvatten voor professioneel handelen.
Resultaten
- Je herkent verbale en non-verbale signalen van geweld.
- Je weet hoe je open met kinderen praat waarbij je hen regie geeft over wat zij vertellen.
- Je kunt kinderen veiligheid geven bij een gesprek over geweld.
- Je bent voorbereid op emotionele reacties van kinderen én van jezelf.
- Je kunt na een gesprek professioneel handelen, hiervan verslag leggen en doorverwijzen.
- Je hebt meer zelfvertrouwen en voelt je beter toegerust om kinderen te ondersteunen.
Voor wie?
Deze training is geschikt voor zorg- en hulpverleners die met kinderen en jongeren werken:
Jeugd- en gezinsprofessionals, Jeugdbeschermers, Jeugdreclasseerders, Pedagogisch medewerkers, Gezinshuisouders, Pleegzorgbegeleiders, Raadsonderzoekers, Veilig Thuis-onderzoekers, Gezinsbegeleiders, Jeugdconsulenten, Wijkteammedewerkers, Ambulant hulpverleners, Pedagogen, Psychologen, Gedragswetenschappers, Gedragsdeskundigen, Maatschappelijk werkers, GGZ-medewerkers, Medewerkers in de gehandicaptenzorg, (huis)artsen, verpleegkundigen, GZ-psychologen en orthopedagoog-generalisten