Over deze training
Geweld in de zorg is een complex en gevoelig onderwerp dat invloed heeft op zowel cliënten als zorgprofessionals. Veelal wordt het gezien als iets “dat erbij hoort”; geweld in de zorg is genormaliseerd. Dat willen wij doorbreken. Deze tweedaagse training biedt inzicht in uiteenlopende vormen van geweld en leert deelnemers hoe zij dit kunnen voorkomen en als het zich voordoet effectief kunnen optreden en bespreekbaar kunnen maken. Door middel van casuïstiek, interactie en praktijkgerichte oefeningen leren deelnemers hoe zij kunnen bijdragen aan een veilige zorgomgeving voor zichzelf en voor cliënten en patiënten.
Waarom?
- Over handelingsperspectief beschikken om geweld te beëindigen.
- Vergroot jouw professionele weerbaarheid.
- Bijdragen aan een veilige zorgcultuur.
- Vergroot je werkplezier.
Inhoud training
In deze training gaan we in op het herkennen, begrijpen en aanpakken van geweld binnen de zorg. Dag 1 richt zich op bewustwording en inzicht: Wat is geweld? Hoe herken je het? Waarom wordt het gebagatelliseerd? We bespreken wat de impact van geweld is op cliënten/patiënten en professionals en we behandelen realistische casussen, ook van de deelnemers. Op dag 2 gaan we in op handelen, preventie en nazorg: Hoe intervenieer je bij geweld? Hoe maak je het bespreekbaar? Hoe zorg je voor een veilige werkomgeving? De deelnemers oefenen met praktische scenario’s.
Doel training
Deelnemers ontwikkelen kennis en vaardigheden om geweld in de zorg te herkennen, effectief te handelen bij incidenten en een preventieve aanpak te integreren in hun werk. Het uiteindelijke doel is het bevorderen van een veilige en respectvolle zorgomgeving, waarin zowel cliënten als zorgprofessionals beschermd worden tegen geweld.
Resultaten
- In een vroeg stadium signalen van aankomend geweld herkennen.
- Effectief handelen op geweldsincidenten.
- Leren creëren van een werkcultuur waarin geweld bespreekbaar is en voorkomen wordt.
- Minder kans op geweldincidenten.
- Deelnemers voelen zich veiliger op hun werk.
- Professionele groei in cliëntgericht handelen en samenwerken als teamlid.