Over deze training
“Help, een tuchtklacht” is een intensieve 1-daagse training voor zorgprofessionals die klachten willen gebruiken om de zorg te verbeteren en tot meer wederzijds begrip te komen met de klager. In de zorg worden regelmatig klachten geuit, maar de manier waarop je hiermee omgaat bepaalt of jouw relatie met de cliënt verbetert of verslechtert. Deze training biedt jou de handvatten om klachten om te buigen naar kansen voor verbetering van de zorg, versterking van de cliëntrelatie en behoud en versterking van jouw regie in lastige situaties. Je leert de psychologische kant van klachten begrijpen en praktische technieken om hier effectief mee om te gaan. We gaan in op klachten die geuit worden in de informele sfeer, bij jou of je leidinggevende, én klachten die worden ingediend bij de klachtencommissie of bij het tuchtcollege.
Waarom?
- Vertrouwen opbouwen met klagers, de relatie verbeteren en escalatie voorkomen.
- Onzekerheid en stress verminderen, zodat je klachtgesprekken rustig en beheerst kunt voeren.
- De emoties achter klachten en onderliggende behoeften van de klagers begrijpen
- Versterk je professionele regie, zodat je de controle behoudt in en escalatie voorkomt
- Verbeter de kwaliteit van zorg door klachten effectief te gebruiken.
Inhoud training
In deze training leer je praktische technieken om effectief om te gaan met klachten. Je leert hoe je achter de klacht de werkelijke emoties en behoeften van de cliënt kunt ontdekken en hoe je deze kunt adresseren terwijl je je professionele standaard behoudt. We behandelen valkuilen bij klachtbehandeling, zoals in de verdediging schieten, en bieden een gestructureerde aanpak voor omgaan met klachten, vanaf de ontvangst van de klacht tot de oplossing. Je oefent met realistische casussen en krijgt persoonlijke feedback om je vaardigheden direct toe te passen in je dagelijkse werk. We staan ook uitgebreid stil bij de formele klachten waarmee je te maken kunt krijgen bij een klachtencommissie of het tuchtcollege. Wat komt er op je af, wat betekent een officiële klacht, hoe kun je je voorbereiden en hoe kom je daarna weer in samenwerking met je cliënt?
Doel training
Deze training helpt zorgprofessionals beter om te gaan met klachten en deze te gebruiken als kansen voor verbetering van de zorgrelatie. Het uiteindelijke doel is om klachten op een constructieve manier op te pakken, niet te laten escaleren en weer in constructieve samenwerking te komen met je cliënt of patiënt. Hierdoor kan meer tijd besteed worden aan de zorg of hulp die nodig is.
Resultaten
- De vertrouwensbasis met cliënten en hun naasten verbetert.
- Ontspannen omgaan met klachten.
- Open en duidelijke communicatie met collega’s en cliënten.
- Professionele regie en controle over klachtgesprekken.
- Verbeterde werkrelaties.
- Klachten worden gezien als kansen voor verbetering en samenwerking met de cliënt.